-
עגלת הקניות שלך ריקה!
"שמן זית ראשון המסיק" הוא השמן הראשון המופק ומשווק בתחילת עונת המסיק.
זמן מסיק זיתים משתנה בארץ לפי מיקום גאוגרפי, באיזורים החמים בדרך כלל בתקופת אוקטובר- נובמבר, אך בדרום רמת הגולן ( בשל תנאי טמפרטורה שונים) המסיק מתבצע בדרכ כלל בדצמבר כמו בעת העתיקה שמהלך המסיק היה בחודש דצמבר, היהודים חגגו את חג המסיק, שהוא חג שמן הזית- חנוכה.
כמו למרבית חגי ישראל: חג האסיף- סוכות, וחג הקציר- שבועות, גם לחנוכה הקשר חקלאי מסורתי, החג נחגג בתיאום מושלם עם סיום המסיק ועצירת שמן הזית. חג המסיק מציין כי לשמן הזית היה מעמד מיוחד, הוא נזכר בתורה פעמים רבות, באמצעותו נמשחו מלכים למלוכה וכהנים לעבודת הקודש, שמן הזית נתן את האור בלילות החשוכים, ושמן לבישול לכל השנה. ליושבי הארץ בעת העתיקה השמן סימל שפע וטוהר, והיה חשוב ומרכזי בחיי היום יום. רשום במקורות- "כל השמנים כולם יפים לנר החנוכה ושמן זית- ן המובחר" (מנחות,ט,ג)
לאחר חורבן בית המקדש כשיצא עם ישראל לגולה, לא יכלו בני ישראל לשמור על מסורת המסיק וסיפור החג הוסב מחג חקלאי לחג הניצחון ישראל על היוונים.
בסיפור החנוכה, חיפשו המכבים בבית המקדש, שמן זית טהור להדליק בו את המנורה לבסוף מצאו פך שמן זעיר, השמן היה אמור להספיק ליום אחד, ובאורח פלא התמלא הכד שוב ושוב במשך 8 ימים עד שעלה בידי המכבים לקבל שמן זית טהור חדש לבית המקדש.
אותו כד הקטן המלא בשמן זית מסמל את מאבק היהודים לשמירה על דתם ותרבותם לסירובם להתערבב בתרבויות אחרות כפי שהשמן איננו מתערבב עם נוזלים אחרים. רשום במקורות: "שכל המשקין התערבבו אלו עם אלו והשמן אין מתערבב עמהם"
עם תקומת הציונות החדשה, יישוב הארץ והתפתחות החקלאות, חנוכה שוב הולך ונקשר לחגיגות סיום המסיק והקשר העמוק לשמן הזית כפי שהיה במקור. כאן ניתן לראות את חשיבות שמן זית במסורת היהודית.
שמן זית ראשון המסיק, כמו שזה נשמע, שמן זית במהדורה מיוחדת ומוגבלת של שמן זית טרי, שמן זית עכור בעל ארומה מיוחדת המזכירה טעמים פירותיים ועשבונים של עשב קצור ועגבניות ירוקות. כמו כן גם הטעם מלווה ביותר מרירות.זהו שמן שמבוקבק ללא שהות ושלא עבר שפייה.
השמן זית מובל מבית הבד ומאוחסן עם בקרת חמצן, לאחר כחודש- לעיתים חודש וחצי לפי מצב השמן זית המשקעים שוקעים ואז מתבצע תהליך טבעי שהמשקעים נפרדים מהשמן זית, לאחר חודש וחצי אנו מעבירים את השמן זית סינון במכונת סינון,מה שנותן לכם שמן זית נקי וצלול, ללא לכלוכים בשמן וטעמו מתעדן. שתגיעו לסוף הפח לא יהיה לכם ליכלוכים כמו בוצה ושפריצים של לכלוכים בסוף הפח.
החסרון הגדול- לא ניתן לבחור את המועד הנכון שהזית בשל, להפקת שמן זית איכותי כי יש שטח גדול למסוק, הזיתים עומדים בשמש זמן רב ומתחילים תהליך תסיסה.
לבחירת שיטת מסיק בבוצרת יש יתרון עצום, מסיק של כ- 40 דונם ביום. שיטה שמתאימה למועד הנכון למסיק כשהזית בשל, ובמועד הנכון שלו, על מנת לקבל את הטעמים הנכונים לשמן זית איכותי.
כח אדם של 3-4 עובדים בלבד. תוך כ- 5 שעות נמסק שטח של 40 דונם. הובלת הזיתים במהירות לבית הבד מקצרת את הזמן שהזיתים ממתינים להגיע לבית הבד וככל שזמן ההמתנה של הזיתים קצר יותר כך השמן זית משובח יותר.
2. בדיקת מעבדה של מיקס זיתים משטח המסיק. וקבלת מסקנות עם מדריך זיתים על מועד הנכון למסיק.
את הזמנות שמן זית ראשון המסיק יש להזמין כבר מתחילת נובמבר על מנת להבטיח להיכנס לכמות המוגבלת של ביקבוק שמן זית טרי, לשמן זית ראשון המסיק בעל ארומה מיוחדת זו.
המידע בחסות ענף הזית
6 תגובות
שלום האם יש לכם שמן סורי. תודה
שלום מוטי, אין לנו שמן זית סורי, מוזמן להתנסות בזן הקורטינה, זן מודרני, מריר ודומיננטי. מזכיר בטעמו את הזן הסורי.
מדוע אינכם מוכקים שמן בבקבוק ולא בפחית שעולה 700 שקל? אני מעוניין בשמן ארבינקה מסיק ראשון בתכולה של ליטר.האם אפשרי וכמה עולה,והאם אפשר לשלוח למעלה אדומים? טלפון: 050-3027997. במוצאי שבת אני טס לארה"ב וחוזר בלי נדר ביום 21.11..
שלום נסים, חופשה נעימה בארה"ב, חוזרת אליך לנייד שתחזור. תודה
אינכם מוכרים ושולחים כמויות קטנות יותר מ 18 ליטרים?
שלום האם יש לכם נקודות.מכירה בחיפה של ראשון המסיק ?
'לאחר חורבן בית המקדש כשיצא עם ישראל לגולה, לא יכלו בני ישראל לשמור על מסורת המסיק וסיפור החג הוסב מחג חקלאי לחג הניצחון ישראל על היוונים.'- הניצחון על היוונים היה יותר ממאתיים שנה לפני החורבן, ובכ"ז לא ידוע לי על מקור לחג המסיק. יש לזה מקור?
השארת תגובה